Article

Nooit meer geklooi met accu’s; fiets op standaard zetten en laden maar

Eigenaren van een elektrische fiets kennen de worsteling met een lege accu. Accu eruit, waar is het stekkertje, of haast, en in de schuur erachter komen dat de accu nog in de lader zit. Met TILER is al dat gedoe verleden tijd. Deze keer in de rubriek Technische Dienst: Fiets parkeren is accu opladen.

February 14, 2021
Till Behne

Veel briljante ideeën blinken uit in eenvoud en roepen de vraag op: waarom bestaat dit niet al lang? In deze rubriek portretteren wij start-ups en hun geniale hersenspinsels. Hoe kwamen ze tot dit plan en wat was er nodig om het te realiseren?

TILER wordt gerund door Olivier Coops en Christiaan van Nispen en is ontstaan in samenwerking met de TU Delft. Simpel gezegd is TILER een laadtegel die, als hij in contact staat met een speciale fietsstandaard, de accu van de elektrische fiets oplaadt. De technologie staat bekend als contactless power transfer. Veel mensen zullen het kennen van hun elektrische tandenborstel. Of van het snoerloos opladen van een smartphone. ,,We richten ons nu nog vooral op de zakelijke markt”, legt Van Nispen uit. ,,Dit systeem is ideaal voor elektrische fietsen die veel worden gebruikt zoals deelfietsen, fietsen van maaltijdbezorgers en zorginstellingen of fietsverhuurbedrijven. Maar het kan in de toekomst zeker ook interessant zijn voor particulieren.”

Het idee voor TILER ontstond op de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) van de TU Delft. Het patent wordt nu door Coops en Van Nispen, samen met de andere zes medewerkers van TILER, op de markt gebracht. ,,Vanuit het eerste concept hebben we nog zeker een jaar doorontwikkeld”, vertelt Van Nispen. ,,Daardoor kan onze laadtegel nu verschillende type batterijen opladen en is het veilig om te gebruiken. We kunnen de tegel programmeren om snel te laden, of langzamer als de batterij bijna vol is. Met andere woorden: we hebben het idee naar de ‘echte wereld’ gebracht. Een mooi gezegde luidt: In theorie zijn praktijk en theorie hetzelfde. Maar in de praktijk niet.”

De technologie achter TILER staat bekend als contactless power transfer. © Fred Leeflang

TILER richt zich in eerste instantie dus op de zakelijke markt. Deelfietsen op kantoren die door verschillende collega’s worden gebruikt. Of restaurants die hun maaltijden bezorgen per elektrische fiets. ,,Met TILER parkeer je de fiets en wordt deze meteen opgeladen”, legt Van Nispen uit. ,,Geen gedoe met extra accu’s die je voor de zekerheid moet meenemen. Nooit meer een accu die valt en beschadigt terwijl je ‘m eruit haalt. En opladen gebeurt buiten, dus heel veilig. In bepaalde gebouwen mag je accu’s niet opladen omdat er brand- of ontploffingsgevaar bestaat. Onze oplaadtegel is ook zo slim dat ie bijvoorbeeld stopt met laden als de accu te warm wordt.”

Hoe werkt het?

De oplaadtegel van TILER ligt ingegraven en is gekoppeld aan het stroomnet. Als de speciale standaard, die op de meeste elektrische fietsen te monteren is, de tegel raakt, zorgt het magnetische veld voor stroomoverdracht: inductief laden. Een accu die 20 procent vol is, heeft binnen een uur weer 80 procent vermogen. ,,We zijn nu nog in de pilotfase”, legt Van Nispen uit. ,,Dit jaar willen we tussen de 80 en 120 tegels plaatsen. Daarvoor zijn we nog op zoek naar afnemers. Als de laatste eventuele kinderziektes er dan uit zijn, gaan we in 2022 richting de 2000 laadtegels en een jaar later hopelijk naar 10.000. En dat drukt de prijs natuurlijk behoorlijk. Als je nu een laadtegel plus standaard koopt, zit je op een kleine 700 euro. Maar onze ideale prijs zit tussen de 350 en 300 euro.”

Omdat er in de TILER laadtegel een slimme microprocessor zit, ligt verdere technische ontwikkeling binnen handbereik. De tegel kan bijvoorbeeld een connectie maken met een slim slot om zo gemak en veiligheid te vergroten. ,,Of denk aan een sensor in je band die de bandenspanning aan TILER doorgeeft. Handig voor bijvoorbeeld postbedrijven. Onderweg een lekke band krijgen, kost hen een vermogen. Mooi toch als je dat met TILER kan voorkomen?”

Op termijn ziet Van Nispen een heel TILER-netwerk voor zich. Laadplekken op verschillende locaties in de stad, op stations en andere logistieke knooppunten. Elektrische fietsen, scooters, steppen en bakfietsen zijn binnen een mum van tijd weer gebruiksklaar. ,,De manier waarop we ons in steden gaan verplaatsen moet en gaat echt veranderen.”

Heeft jouw startup ook een briljant idee op techgebied ontwikkeld? Mail naar t.behne@ad.nl

Fiets opladen via TILER – Laadtegel voor elektrische fiets © Fred Leeflang

Stop pouring time and resources into tending e-bikes

Start enjoying happier customers, great reviews and referrals, and a strong reputation for being a green and innovative business

Privacy Policy