Newspaper

Filevrij naar de Binckhorst dankzij prijswinnende innovatie

Vanaf vandaag kan iedereen die werkt op de Binckhorst met een elektrische deelfiets het gebied in. De e-bikes worden draadloos opgeladen door middel van de slimme laadtegels van de Delftse startup Tiler. De eerste parkeerplaats is te vinden bij Hotel Savarin in Rijswijk. Hier kan men de auto parkeren en met de elektrische fiets binnen 8 minuten naar de Binckhorst. In deze proef wordt getest of dit het autoverkeer en de parkeerdruk in het gebied vermindert.

June 2, 2023

Op donderdag 1 juni werd de zogeheten ‘Bike to Binck hub’ feestelijk geopend in aanwezigheid van wethouders Van Asten (Stedelijke ontwikkeling, Den Haag) en Van de Laar (Mobiliteit, Rijswijk). Deze oplossing is een uitkomst van Startup in Residence, onderdeel van de ImpactCity programmering.

“Je staat met de elektrische fiets in 8 minuten vanuit Rijswijk op de Binckhorst. Daar staat het vaak flink vast met auto’s. Zo ga je filevrij en ontspannen het gebied in. Mooi dat gedreven ondernemers willen meedenken over hoe we onze stad klaarstomen voor de toekomst.” - Wethouder van Asten

Winnend idee

De gemeente Den Haag vroeg eind vorig jaar via het innovatieprogramma Startup in Residence Intergov om met een innovatieve oplossing te komen waarmee duurzaam reisgedrag naar de Binckhorst gestimuleerd én gefaciliteerd kon worden. Het winnende idee kwam van de Delftse startup Tiler: ‘e-bike hubs’ met een innovatieve laadoplossing bij een P&R locatie op fietsafstand van de Binckhaven én een in Binckhaven zelf. Het gaat om 8 fietsen bij het P&R terrein van Hotel Savarin, nabij knooppunten bij de A4 en A13, in Rijswijk en zeven fietsen in de Binckhaven. De gemeente Den Haag heeft een investering van €25.000 gedaan om deze proef op te zetten. De pilot loopt vier maanden, startend op 1 juni.

Geen laadpalen maar laadtegels

De fietsen worden draadloos opgeladen door middel van slimme technologie in de laadtegels van Tiler. Die manier van laden scheelt ook weer extra vervoersbewegingen in de stad: deelfietsaanbieders moeten nu nog batterijen wisselen door servicemensen die de stad door rijden. Met de nieuwe technologie is dat niet meer nodig. Ook wordt het voor deelfietsaanbieders naar verwachting mogelijk om fietsen aan te bieden op plekken die relatief ver van hun normale servicegebied liggen. Tiler hoopt in de toekomst een vergelijkbare oplossing te kunnen bieden voor scooters en bakfietsen.

“In de co-creatie binnen ons innovatieprogramma tussen de gemeente Den Haag en TILER wordt met deze pilot al goed zichtbaar wat de oplossing voor een beter ontsloten Binckhorst kan zijn. Een haalbare én schaalbare oplossing voor een belangrijke uitdaging. Dat is precies wat we met ons programma willen bereiken: echte impact op maatschappelijke vraagstukken” - Maarten van Koolwijk, programmamanager van Startup in Residence Intergov

Gebruikers kunnen een parkeerplek inclusief e-bike huren vanaf €2 per uur, en bedrijven hebben de mogelijkheid om abonnementen voor hun werknemers af te sluiten vanaf €79 per werknemer per maand.


Stop pouring time and resources into tending E-Bikes

Start enjoying happier customers, great reviews and referrals, and a strong reputation for being a green and innovative business

Privacy Policy